Alla kronologisessa järjestyksessä vaiheita Jyväskylän Ainolan historiaa tapahtumista niiltä osin, kun tapahtumia on saatu selville.
1908 urkuri Johan Tommilan rakennutti Juhlatuvan kesähuvilakseen. Rakennus on muistitiedon mukaan rakennettu Raja-Karjalasta tuoduista venäläisten sotilaiden kasarmirakennusten hirsistä. Tommilan kuoltua huvila oli eri omistajien hallussa vuoteen 1913.
1920 – luvun alussa suojeluskunta osti Ainolan. Lotat ja suojeluskunta kunnostivat alueen yhteiseksi kesäsiirtolaksi ja lotat pitivät siellä kesäkahvilaa. Suojeluskunta rakennutti Tanssilavan ja järjesti Ainolassa myös tansseja.
1924 suojeluskunta myi rakennukset Jyväskylän Työväenyhdistys ry:lle ja tanssitoiminta pääsi kunnolla vauhtiin.
1937–1938 Juhlatuvan rakennusta uusittiin ja laajennettiin. Pihapiiriä kunnostettiin tasaamalla, rakentamalla luiskia ja istuttamalla lehmuksia. Rannan rinteeseen istutettiin kukkia Ainola-nimen muotoon.
1941 rakennettiin uusi kahdeksankulmainen Tanssilava, ja se sai myös katon. Muutamaa vuotta myöhemmin Tanssilavalle asennettiin ikkunat. Uusi Tanssilava otettiin käyttöön vasta 1945.
1981 Ainolaan rakennettiin Kesäteatteri, jossa Jyväskylän Työväenteatteri esitti näytelmiä lapsille ja aikuisille.
1990 Ainola aiottiin purkaa ja rakentaa tilalle kylpylä. Keski-Suomen museo antoi kuitenkin lausunnon rakennussuojelulain mukaisesta suojelusta.
1995 Ainola siirtyi Jyväskylän kaupungin omistukseen. Jyväskylän Työväenteatteri jatkoi alueella teatteriesityksiä 2013 kevääseen saakka.
2013 Ainolan alue siirtyi Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasuntojen (JNP) hallintaan.
2015 Suojellut rakennukset, Tanssilava ja Juhlatupa, kunnostettiin museoviraston ohjeistuksen mukaisesti.
Ainolan lava on Jyväskylän vanhin toiminnassa oleva tanssilava. Ennen Kuokkalan sillan rakentamista Ainolaan tultiin kaupungista sataman kautta lautta- ja venekuljetuksella. Ainolan alue on maisemallisesti, kulttuurihistoriallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas. Tällä hetkellä tiloja vuokrataan erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Jyväskylän Ainolan historiaa ollaan laittamassa kirjan kansien väliin.